Actueel
Lees in onze nieuwsrubriek het laatste nieuws over zonne-energie en meer!
De gevolgen van negatieve elektriciteitsprijzen i.c.m. dynamische energiecontracten
Er is de laatste tijd veel in de media over gesproken: negatieve elektriciteitsprijzen. Met name voor consumenten die zonnepanelen hebben in combinatie met een dynamisch energiecontract is dit een interessant onderwerp. Deze negatieve prijzen kunnen in zo een situatie namelijk voor extra kosten zorgen. Hoe zit dit precies en hoe kun je hier het beste mee omgaan?
Negatieve elektriciteitsprijzen
Negatieve elektriciteitsprijzen ontstaan wanneer het aanbod aan energie groter is dan de vraag naar energie. Dit soort situaties kunnen ontstaan wanneer er veel zonne- en windenergie wordt opgewekt, maar deze energie niet direct verbruikt wordt. Heb je zonnepanelen, dan wek je stroom op. Wek je meer stroom op dan je verbruikt, dan lever je deze stroom terug aan het energienetwerk. Wordt er in totaal meer teruggeleverd dan verbruikt, dan kan de prijs voor energie tot onder nul dalen. Consumenten met zonnepanelen én een dynamisch energiecontract betalen in dat geval voor het terugleveren, in plaats van dat ze er een bedrag voor ontvangen.
Dynamische energiecontracten
Bovenstaande situatie geldt echter alleen voor consumenten met een dynamisch energiecontract en niet voor standaard energiecontracten. Bij een dynamisch energiecontract wordt de energieprijs per uur bepaald en kan deze dus ook per uur verschillen. De prijzen zijn direct gekoppeld aan de prijzen op de spotmarkten. Dit houdt in dat je één dag van te voren pas weet wat de tarieven per uur gaan zijn voor de dag erna.
Zo weet je dus één dag van te voren pas of er de volgende dag bepaalde uren gaan zijn dat de elektriciteitsprijzen onder nul komen. Wat kun je doen om tijdens deze uren extra kosten te voorkomen?
Verbruik tijdens negatieve prijzen
Het beste wat je kunt doen in een situatie van negatieve prijzen is om tijdens die momenten zoveel mogelijk stroom te verbruiken. Zorg ervoor dat je tijdens die uren je (af)wasmachine laat draaien of dat je bijvoorbeeld je auto oplaadt. Als je voldoende stroom verbruikt lever je niet terug aan het netwerk, waardoor je geen extra kosten maakt. Wanneer de prijzen weer boven nul komen hoef je dan minder stroom te verbruiken en kun je verdienen aan de teruggeleverde stroom.
Accu aanschaffen
Het is echter niet altijd mogelijk om tijdens de uren dat de prijzen negatief zijn veel stroom te verbruiken. In dat geval zou je met een accu kunnen werken. De accu slaat de overtollige energie op die je vervolgens op een later tijdstip kunt inzetten. Doordat de energie wordt opgeslagen lever je niet terug aan het netwerk en ontwijk je extra kosten.
Het toepassen van accu’s bij zonnepanelen komt in Nederland echter nog niet echt veel voor. Dit omdat in ons land de salderingsregeling (nog) bestaat. Toch worden accu’s steeds interessanter en zijn wij hard bezig met de ontwikkelingen op dit gebied. Mocht je hier meer over willen weten, neem dan gerust contact met ons op!
Omvormers uitschakelen
Naast het inzetten van accu’s lees je soms over de oplossing om omvormers uit te zetten tijdens de uren dat er negatieve elektriciteitsprijzen zijn. Staat de omvormer uit, dan wordt er geen stroom teruggeleverd aan het netwerk. Het is echter wel van belang dat het uitschakelen op een juiste manier wordt gedaan, namelijk met de knop van de omvormer zelf. De uitknop op de omvormer zorgt ervoor dat de omvormer de energie die nog in het systeem zit eerst laat afnemen, voordat het systeem helemaal uitschakelt. Schakel je de omvormer uit via de meterkast, dan kan dit schade aanbrengen, zeker als het vaker gedaan wordt. Raadpleeg daarom altijd eerst de instructies van de betreffende omvormer over het correct in- en uitschakelen.
Beperkte impact
Er zijn dus altijd oplossingen te bedenken om extra kosten te voorkomen tijdens de uren dat de elektriciteitsprijzen onder nul komen. De extra kosten vallen vaak hoe dan ook mee, aangezien het maar zelden voorkomt dat er dagen zijn waar er voor enkele uren sprake is van deze prijzen. De overige dagen of uren van zo een dag zijn de prijzen boven nul en verdien je juist aan je teruggeleverde stroom. De impact blijft dus hoe dan ook beperkt.
Daarnaast is het zo dat maar ongeveer 4% van de Nederlandse consumenten een dynamisch energiecontract heeft. De overige 96% heeft een standaard energiecontract en daarvoor geldt de salderingsregeling. Door die regeling zul je niet met deze extra kosten te maken krijgen.
Meer informatie?
Wilt u meer weten over onze diensten, een vrijblijvende offerte aanvragen of een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op via:
0475 - 58 22 22
Mail ons