Salderen in de toekomst: hoe zien de kabinetsplannen eruit?

zonnepanelen

We hebben het er al eerder over gehad: de salderingsregeling voor kleinverbruikers met zonnepanelen gaat hoogstwaarschijnlijk verdwijnen. In oktober 2020 is het eerste wetsvoorstel over de afbouw van de salderingsregeling naar de Kamer gestuurd. Echter is er sinds die tijd veel aan het voorstel gewijzigd en is nog steeds niet helemaal zeker wat de toekomst van de salderingsregeling gaat zijn. Wij brengen je graag op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Het wetsvoorstel

Op het moment houdt het wetsvoorstel in dat het kabinet vanaf 2025 wilt gaan starten met de afbouw van de salderingsregeling en dat dit afbouwen tot 2031 zal duren. In eerste instantie zou het afbouwen al in 2023 beginnen en zou dit ook tot 2031 duren. In het nieuwe wetsvoorstel wordt het afbouwen dus versneld, maar wel later gestart. Het exacte, stapsgewijze afbouwplan is te vinden op de website van Rijksoverheid.

De Tweede Kamer heeft al met dit voorstel ingestemd. Nu is het alleen nog aan de Eerste Kamer om hierover te stemmen, voordat de regeling officieel wordt ingevoerd. Echter is de samenstelling van de Eerste Kamer sinds de laatste verkiezingen gewijzigd, dus kan het nog wel even duren voordat er een knoop wordt doorgehakt.

Zonnepanelen blijven interessant

Ondanks dat het wetsvoorstel inhoudt dat er uiteindelijk in de toekomst niet meer gesaldeerd kan worden is er alsnog een vergoeding voor het terugleveren van elektriciteit in het plan meegenomen. Tot 2027 is dit 80% van het leveringstarief dat is afgesproken met de energieleverancier en vanaf 2027 wordt dit percentage iedere 2 jaar bepaald door de minister.

Zo blijft de overheid het aanschaffen van zonnepanelen stimuleren, want salderingsregeling of niet: zonnepanelen blijven interessant! Ze worden steeds efficiënter en zorgen met of zonder de salderingsregeling voor een forse besparing op de energierekening. Tot 2031 zal de salderingsregeling nog deels van kracht zijn, dus is het extra interessant om snel over te gaan tot de aanschaf van zonnepanelen.

Duurzamere toekomst

Wij bij Green Power Zonnepanelen staan achter het wetsvoorstel en zien in dat de salderingsregeling niet houdbaar is en het elektriciteitsnetwerk hierdoor teveel belast wordt. Door de afschaffing van de salderingsregeling zullen eigenaren van zonnepanelen bewuster omgaan met hun energietransitie en voornamelijk energie verbruiken op momenten wanneer ze veel opwekken. Dit wordt ook wel gelijktijdigheid genoemd. Door bewuster met energieverbruik om te gaan zet Nederland weer een mooie stap richting een duurzamere toekomst. Iets wat wij alleen maar kunnen stimuleren!

Daarnaast denken wij graag met eigenaren van zonnepanelen mee en houden wij ons steeds meer bezig met accu’s voor zonnepanelen. Hierdoor kan overtollige energie opgeslagen worden en op een later moment worden ingezet, zodat er niet teruggeleverd hoeft te worden aan het net. Wil je meer weten over deze accu’s? Neem dan gerust contact met ons op!

Benieuwd naar meer?

zonnepanelen
Salderen in de toekomst: hoe zien de kabinetsplannen eruit?

We hebben het er al eerder over gehad: de salderingsregeling voor kleinverbruikers met zonnepanelen gaat hoogstwaarschijnlijk verdwijnen. In oktober 2020…

Verder lezen
dynamische energiecontracten
De gevolgen van negatieve elektriciteitsprijzen i.c.m. dynamische energiecontracten

Er is de laatste tijd veel in de media over gesproken: negatieve elektriciteitsprijzen. Met name voor consumenten die zonnepanelen hebben…

Verder lezen
zonnepanelen voordelig
Zonnepanelen voor grootzakelijke energieverbruikers voordelig? Jazeker!

Het hebben van zonnepanelen is om een aantal redenen heel voordelig. Ze wekken 100% groene stroom op die je kunt…

Verder lezen
zonnepanelen
Een jaar vol groeimogelijkheden

We beginnen het nieuwe jaar graag met een aantal updates over Green Power Zonnepanelen. Het afgelopen jaar, 2022, is een…

Verder lezen