Zonnepanelen voor grootzakelijke energieverbruikers voordelig? Jazeker!

zonnepanelen voordelig

Het hebben van zonnepanelen is om een aantal redenen heel voordelig. Ze wekken 100% groene stroom op die je kunt gebruiken om je bedrijf te voorzien van energie. Daarnaast is het zo dat de je de opgewekte stroom die je niet verbruikt kunt terugleveren aan het net en hier een terugleververgoeding voor krijgt. Tenminste, dat is zo bij huishoudens of kleinzakelijke energieverbruikers. Voor grootzakelijke energieverbruikers geldt deze regel niet altijd en zijn er zelfs enkele gevallen waar je betaalt voor een terugleververgoeding. Is het aanschaffen van zonnepanelen voor grote bedrijven dan nog wel interessant?

Besparing op kosten

In Nederland geldt de regel dat je tot 3 keer 80 ampère per jaar mag salderen. Kom je daarboven uit, dan mag er in sommige regio’s geen teruglevering plaatsvinden vanuit de netwerkbedrijven. Dit houdt in dat je de opgewekte stroom alleen voor eigen gebruik kunt inzetten. Wekken de panelen meer stroom op dan je nodig hebt, dan schakelen de zonnepanelen door middel van een slim systeem geheel of deels uit.

Veel bedrijven denken dat het aanschaffen van zonnepanelen om die reden niet voordelig zou zijn, maar het is juist nog steeds heel interessant! Niet alleen draag je met het hebben van zonnepanelen bij aan een fossielvrije wereld, je bespaart er ook veel mee. Namelijk aan energiekosten, want die kun je verlagen met de opgewekte stroom.

Hoe snel verdient de investering zich terug?

Het is voor bedrijven vaak van belang dat zij kunnen zien binnen hoeveel jaar zij de panelen hebben terugverdiend en vanaf wanneer zij er kosten mee gaan besparen. Om goed inzicht te krijgen in deze terugverdientijd zijn er een aantal gegevens nodig. Zoals het energieverbruik, de huidige energietarieven, de kosten van de zonnepaneleninstallatie, de verwachte opwek van de panelen en de gelijktijdigheid van het bedrijf. Met gelijktijdigheid wordt bedoeld de hoeveelheid opgewekte stroom die direct verbruikt wordt.

Wanneer er geen gelijktijdigheid plaatsvindt wordt niet de volledige potentie van de zonnepanelen benut. Deze worden dan gedeeltelijk of geheel uitgeschakeld, aangezien de panelen op dit moment nog geen accu’s bevatten om stroom op te kunnen slaan. De ontwikkeling van dit soort accu’s is nog in volle gang en ze zijn nog erg prijzig. Zeker omdat bij ons de salderingsregeling nog geldt! Verdwijnt deze regeling in de toekomst, zoals het er nu uitziet, dan zal er aandacht gaan naar bruikbare accu’s en kunnen ook grote bedrijven hier profijt van hebben.

SolarEdge tool

Bij Green Power Zonnepanelen maken wij gebruik van SolarEdge systemen. Onder andere van de SolarEdge tool die een specifieke berekening kan maken vanaf wanneer een zonnepaneleninstallatie voor een grootzakelijke klant rendabel is.

Onze adviseurs hebben zich deze tool meester gemaakt en kunnen nu voor elke unieke situatie een gedetailleerde berekening maken. Zo kunnen ze met aangeleverde gegevens van de klant het energieverbruik weergeven, berekenen hoeveel panelen er nodig zijn en wat hiervan de opbrengst is, en met die informatie bepalen hoeveel jaar het duurt voordat de zonnepanelen zich terugverdiend hebben. Ook zonder teruglevermogelijkheid!

Over het algemeen gaan zonnepanelen 25 jaar meer. Gezien de huidige energieprijzen verdienen zonnepanelen zich veel eerder terug dan vroeger. Vroeger was dit gemiddeld binnen 7 jaar (wanneer salderen niet mogelijk is) en inmiddels gaat dat al richting de 4 jaar. Dan hou je dus nog 21 jaar over waarin je energiekosten gaat besparen door middel van de panelen. Tel uit je winst!

Zonnepanelen voor jou!

Ben jij een grootzakelijke energieverbruiker en overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Dan hopen we dat dit artikel je voldoende inzicht heeft gegeven in de voordelen en mogelijkheden.

Neem gerust contact met ons op om jouw unieke situatie te bespreken, zodat wij een berekening voor je kunnen maken. Onze adviseurs geven je graag advies!

Benieuwd naar meer?

Salderen in de toekomst: hoe zien de kabinetsplannen eruit?

We hebben het er al eerder over gehad: de salderingsregeling voor kleinverbruikers met zonnepanelen gaat hoogstwaarschijnlijk verdwijnen. In oktober 2020…

Verder lezen
dynamische energiecontracten
De gevolgen van negatieve elektriciteitsprijzen i.c.m. dynamische energiecontracten

Er is de laatste tijd veel in de media over gesproken: negatieve elektriciteitsprijzen. Met name voor consumenten die zonnepanelen hebben…

Verder lezen
zonnepanelen voordelig
Zonnepanelen voor grootzakelijke energieverbruikers voordelig? Jazeker!

Het hebben van zonnepanelen is om een aantal redenen heel voordelig. Ze wekken 100% groene stroom op die je kunt…

Verder lezen
zonnepanelen
Een jaar vol groeimogelijkheden

We beginnen het nieuwe jaar graag met een aantal updates over Green Power Zonnepanelen. Het afgelopen jaar, 2022, is een…

Verder lezen