Omvormers typen

Er zijn meerdere systemen

Bij omvormers zijn vier omvormersystemen mogelijk.

1. String-omvormer
Systeem met centraal omzetten van de door de panelen opgewekte gelijkspanning naar wisselspanning met een optimalisatie (MPPT) van de opbrengst per rij panelen. Alle panelen zijn serie geschakeld, dat wilt zeggen dat alle panelen op 1 elektriciteitstring gekoppeld zijn. Als 1 paneel minder opbrengt door schaduw of vuil dan zullen de andere panelen ook minder gaan opbrengen.

2. Parallel omvormer
Systeem met centraal omzetten met optimalisatie per paneel. Zo wordt een kastje genaamd een optimizer onder elk paneel geplaatst. Hier krijgt de zonnepaneelhouder specifiek per paneel inzicht hoe elk paneel functioneert. Dit wordt ook wel een parallel geschakeld systeem genoemd.

3. Micro omvormer
Systeem met per paneel via zogenaamde micro-omvormers die de energie direct omzetten van gelijkspanning naar wisselspanning met eveneens een optimalisatie per paneel.

4. Hybride-omvormer
Een hybride-omvormer is een omvormer waarbij het mogelijk is om de opgewekte energie op te slaan in een batterij. Deze zit niet standaard in een normale omvormer en moet los erbij worden gekocht/geplaatst. Ook is het mogelijk met deze omvormer om later na een batterij/accu bij te plaatsen.

Monitor uw installatie

Alle systemen bieden de mogelijkheid om de installatie te monitoren via uw laptop of zelfs uw telefoon. De laatste drie systemen met optimalisatie per paneel bieden eveneens de mogelijkheid om per paneel de opbrengst te volgen.

Vooral bij PV-installaties waarbij schaduweffecten een rol spelen zijn omvormersystemen met opbrengstoptimalisatie per paneel te prefereren. Zoals beschreven in systeem 1, zal de opbrengst dan lager zijn dan het werkelijke potentieel. Daarom bieden wij in de meeste gevallen het parallel geschakeld systeem aan, om opbrengstverlies tegen te gaan. Uiteindelijk kijken we wel welk systeem het meest geschikt is voor uw huishouden.

Montage zonnepanelen op dak

Nieuwe ontwikkelingen omvormers

Recentelijke nieuwe systemen zijn omvormers waarbij een gedeelte van de opgewekte elektriciteit wordt opgeslagen in batterijen. Deze opslagsystemen zijn zodanig gedimensioneerd dat de nachtbehoefte aan elektriciteit in accu’s wordt opgeslagen. Mocht u de behoefte hebben om een accu/batterij in de toekomst aan te schaffen, raden wij aan om voor een hybride omvormer te gaan. Dit omdat uw systeem dan al kant en klaar is voor de mogelijke upgrade van een accu/batterij.
Andere nieuwe ontwikkelingen zijn de combinatie van een PV-installatie met centrale opwekkingen en een geavanceerde distributie van elektriciteit naar afzonderlijke verbruikers. Dit is een geschikte toepassing in bijvoorbeeld appartementencomplexen.